Sønderjylland fra Bornholm

Sønderjylland - danske og tyske oplevelser
 

Sønderjylland har meget at byde på. Historiske bygninger, enestående natur og en særegen kultur, den sønderjyske.
Marsklandet, historiske mindesmærker, naturen og bylivet giver mange indtryk på turen rundt i det sønderjyske. 
På den tyske side er der også mange seværdigheder med tilknytning til det dansk/tyske forhold.

Højdepunkter
✓ Historien om genforeningen
✓ Smukke slotte i det syd- og sønderjyske
✓ Spændende naturoplevelser
✓ Byer med gamle historier
✓ Museer og haver
✓ Tirpitz, oplevelser i mørket
✓ Både Sønderjylland og Slesvig

Dagsprogram
1. dag: Afrejse og Tirpitz
2. dag: Rømø og Sort Sol
3. dag: Gråstens Slots- og køkkenhave, Slesvig og Dannevirke
4. dag: Noldemuseet, Ladelund, Tønder, Møgeltønder og Højer Pølser
5. dag: Genforeningen i 1920 og hjemrejse

Dagsprogram

1. dag: Afrejse og Tirpitz
Mødested er på parkeringspladsen bag Bornholms Velkomstcenter kl. 06.00, og herfra ombord på Bornholmerfærgen hvor morgenkaffen venter. Med passende pauser undervejs over Sjælland og Fyn kommer vi til Jylland.
Under overfladen gemmer den danske vestkyst på et væld af gribende historier. Men du ser dem ikke med det blotte øje. Kom med under sandet i Tirpitz og opdag alle vestkystens skjulte fortællinger om forliste skibe, farlige smuglere og forbudt kærlighed. Mærk adrenalinen pumpe i en dramatisk redningsaktion på det voldsomme Vesterhav, opdag fortiden fanget i imponerende ravklumper eller bliv rørt af historien om den forbudte kærlighed mellem en tysk soldat og en dansk pige under Anden Verdenskrig. Alt sammen i en spektakulær bygning dybt under sandet skabt af det danske arkitektfirma BIG. Så slå alle sanser til, tænd for nysgerrigheden og få oplevelsen af livet langs Vestkysten helt ind under huden. Gør klar til at opdage den skjulte vestkyst i Tirpitz!
Sidst på eftermiddagen dagen kører vi langs Vestkysten mod syd til Rudbøl Grænse Kro, hvor værelserne og middagen venter.

2. dag: Rømø og Sort Sol
Vi tager i dag på udflugt til Vadehavsøen Rømø. Øen er forbundet fastlandet med den 9,2 km lange Rømø dæmning og huser ca. 600 indbyggere. Omkring øen er et af verdens frodigste tidevandsområder med sæler og fugleflokke - vandstanden kan svinge 2 meter på kun 6 timer. På vejen rundt på vadehavsøen med de kilometer lange sandstrande, som hvert år tiltrækker tusinder af turister, er Nationalmuseets Kommandørgård fra 1746 et besøg værd. Gården er en af Rømøs gamle, rige slægtsgårde og vidner om velstand på Rømø i hvalfangerperioden i 1600-1700-tallet. Gården er fuldt møbleret i både bolig og udlænger. I den gamle lade er en af de 29 strandede kaskelothvaler fra 1996 og 1997 udstillet. Stormflodssøjlen i Havneby blev indviet i 1991. Den ældste markering er fra stormfloden i 1825. Vi kommer en tur på stranden ved Lalolk, besøger Rømø Lys og ser Rømø Kirke med kommandørstenene. På vejen retur gør vi et lille holdt ved Højer Sluse - et interessant anlæg, hvor der fra diget er en fantastik udsigt over Vadehavet og marsken.
Værten på kroen kender området og ved hvor der er chance for Sort Sol - et fantastisk fænomen. Den flade vestkyst med Vadehav, diger og marsklandskab – det er her stærene fra landene omkring Østersøen og Norge samles i store flokke. Lige før stærene går ned på jorden for natten, tegner de store flokke fascinerende mønstre på himlen - Sort Sol. Vi håber at stærene er klar over, at vi kommer netop denne dag!

3. dag: Gråstens Slots- og køkkenhave, Slesvig og Dannevirke
Gråsten Slotshave er med et væld af farver, dufte og vidunderlig stemning måske en af Danmarks smukkeste og måske mest harmoniske haveanlæg. Vi oplever også den smukt genetablerede kongelige køkkenhave - en proces, som blev flot beskrevet i 3 TV-udsendelser.
Hvor det nuværende slot står, blev midt i 1500-tallet bygget et mindre jagtslot, som efter flere ombygninger nedbrændte næsten totalt. Derefter stod det nuværende slot færdig i 1759 - opført i tidens dominerende rokokostil.
Vi kører mod syd over grænsen til Slesvig, hvor den dansk/tyske historie også tydeligt ses. Byen har en flot historisk bydel, hvor den gamle danske domkirke overstråler alt andet. Her findes det 12 meter høje Bordesholm Alter udført af Hans Brüggemann. Tavlen er fra 1521 og har næsten 400 udskårne figurer. Der bliver også god tid på egen hånd i byen til frokost, shopping mm.
Fra Slesvig kører vi omkring A.P. Møller skolen - en skole for det danske mindretal i området - og videre omkring det tidligere fiskerleje Holm. Derefter besøger vi Dannevirke Museet og får tid til en gåtur på selve volden. Vi følger den gamle tyske grænsevej tilbage mod Rudbøl Grænsekro.

4. dag: Noldemuseet, Ladelund, Tønder, Møgeltønder og Højer Pølser
Vi starter med at køre de få kilometer fra Rudbøl Grænsekro til det fine lille museum for maleren Emil Nolde i Seebüll. Her er der god tid til både at nyde den indendørs udstilling og den fantastiske have rundt om huset. Museet er indrettet Maleren Emil Nolde fik opført den store ejendom, som i dag huser museet, på en kunstig høj - et såkaldt varft i marsken. Historien fortæller at Nolde fik forbud mod at male, fordi nazisterne stemplede hans kunst som degenereret – entartete kunst. Noldes forhold til Nationalsocialismen er i dag en mere broget affære. Et par hundreder af Noldes farveglade billeder - der i dag betragtes som verdenskunst - er udstillet i huset, der ligesom haven, hvor Nolde ligger begravet, er en oplevelse i sig selv. Fra Noldemuseet passerer vi Sønder Løgum og gør et holdt ved mindesmærket for Ladelund koncentrationslejren hvor vi hører lidt om de triste skæbner der tilbragte tid i arbejdslejren under Hamburg-Neuengamme. Derfra krydser vi tilbage over grænsen til Tønder og Møgeltønder. Tønder er Danmarks ældste købstad. Her er et herligt bymiljø med skønne, snørklede gader og gamle idylliske huse. Gågadens små forretninger byder sig til og Drøhses Hus med den store udstilling af Tønderkniplinger samt Det Gamle Apotek er et besøg værd. I idylliske Møgeltønder kan ses Møgeltønder Kirke og Schackenborg Slot, hvor Prins Joachim og Prinsesse Marie boede. Vi ser det udefra inden vi slutter dagen af med et besøg hos Højer Pølser hvor vi får lidt historie og får små smagsprøver af deres produkter.

5. dag: Genforeningen i 1920 og hjemrejse
Vi tager afsked med kroen efter morgenmaden. Lidt nord for Christiansfeld – overfor Den gamle Grænsekro – ligger Genforeningsmuseet og venter med spændende oplevelser og fortællinger om Genforeningen i 1920 - for 100 år siden! Vi får en rundvisning og et foredrag om begivenhederne.
Sidst på eftermiddagen når vi færgen i Ystad og med et par stykker smørrebrød lakker denne skønne rejse med store oplevelser mod enden!