Spreewald, Cottbus og Dresden

Mellem Berlin, Dresden og Cottbus finder vi en af Nordeuropas mindre kendte naturperler, nemlig Spreewald, som med sine 480 km2 og sit finmaskede net af kanaler, åer og bække i dag er et fredet område, hvor motorsejlads er forbudt, og hvor selv postbuddet må stage sig frem i sin lille postbåd. De mere magelige kan læne sig tilbage på en af de mange turbåde, lade andre om arbejdet og nyde turen til fulde.

Så fat stagen og tag turen gennem Tysklands ”Grønne Venedig”. Området er også hjemegn for sorberne, et folkeslag på omkring 50.000 personer, der har eget sprog og stolte, kulturelle traditioner.

Turen byder på besøg i Dresden, som efter 2. Verdenskrigs bombardement igen i dag fremstår som europæisk kulturby med bygninger genopført efter originale tegninger. Ligeledes besøg på markedet i den polske by Leknika, som ligger ved floden Lausitzer Niesse, eller tilbringe nogle timer i Muskauer landskabspark,som er på UNESCO’s verdensarvsliste. 

Vi besøger også Flugpltazmuseum Cottbus som rummer over 40 udstillede fly og helikoptere. Her er der mulighed for at fordybe sig i de udstillede genstande og modeller.

Status:
Ring til os

Dagsprogram

1. dag: Afrejse til Cottbus
Efter opsamling i Slagelse og København går turen via Gedser – Rostock færgen kl. 11 og turen fortsætter mod Berlin. Den gamle grænse mellem Øst- og Vesttyskland fornemmes stadig tydelig, selvom udviklingen i de østlige delstater er gået hurtigere, end mange havde forventet.
Med passende pauser undervejs ankommer vi sidst på eftermiddagen til Cottbus, som ligger ca. 125 km syd for Berlin. Byen ligger ved floden Spree i udkanten af Spreewald. Området er også hjemegn for sorberne, et folkeslag på omkring 50.000 personer, der har eget sprog og stolte, kulturelle traditioner. Middag på hotellet.
 
2. dag: Kanefart og Lübbenau
I dag skal vi på sejltur. En ”Kanefart”, hvor man mageligt kan læne sig tilbage og lade sig fragte gennem det imponerende landskab. Undervejs går vi i land - for at nyde en ”lokal” frokost (er ikke indregnet i prisen). Hele området er kendt for sin meget store produktion af gurken eller drue-agurker, som vi plejer at kalde dem. I sæsonen kan man prøvesmage, og erfare at smag er kulturelt betinget. Efter ophold i Lübbenau kører vi sidst på eftermiddagen tilbage i Cottbus, hvor vi går en rundtur med vores rejseleder for at se og høre nærmere om byens seværdigheder. Under middagen er der sikkert nok at snakke om efter dagens vandfart.
 
3. dag: Flugplatzmuseum Cottbus
Dagen står i fortidens tegn. Vi besøger Flugplatzmuseum Cottbus, her er 40.000 kvm. udstillingsareal med mere end 40 fly og helikoptere. Flypladsens historie strækker sig tilbage til begyndelsen af 1900-tallet, og åbnede for offentligheden i 1994. Her er der rig mulighed for at fordybe sig i fortiden. Museet holder aftenåbent den 7. september (samme aften), så der er også mulighed for at besøge udstillingerne i mere dunkle omgivelser.
Om eftermiddagen er der arrangeret besøg på DDR Museum Burg. Her er en udstilling af livet i DDR-tiden, og der er rig mulighed for at komme på en nostalgirejse.
 
4. dag: Cottbus Parkjernbane og Schloss Branitz
Vi kigger nærmere på lokalområdet i dag. Dagen starter med tur med Cottbus Parkjernbane, som blev taget i brug i 1. juni 1954 og er 2,8 km lang. Parkbanen er en såkaldt Pionerjernbane, som delvis drives af børn og unge. Toget standser ved stationen Park & ​​Slot Branitz, hvor bussen venter. Vi kører en hyggelig tur til Schloss Branitz. Slottet er restaureret for nyligt, og indeholder fyrst Pückler museet og en pergola med udsmykning af Bertel Thorvaldsen. I den smukke park ligger et par pyramider, hvor fyrst Pückler ligger begravet i den ene.
Den sidste del af eftermiddagen tilbringer vi i Cottbus. Der er rige indkøbsmuligheder og mulighed for afslapning.

5. dag: Dresden og Bastei-klipperne
Dresden står på dagens program. Sachsen var et selvstændigt kongerige indtil 1871, og hovedstaden Dresden bærer tydeligt præg deraf. Slottet Zwinger, den smukke Semper Opera og Frauenkirche ligger langs Elbens flodløb og er alle en kulturhovedstad værdig. Særligt imponerende er det at se den nyligt genopbyggede by, der, nætterne mellem 13. og 15. februar 1945, nærmest blev jævnet med jorden af allierede bombefly. Vi går en byvandring og kommer forbi interessante steder som fyrsteoptoget op Napoleons brosten, hvor han hilste på tropperne, der drog mod øst i 1812. Der bliver rig lejlighed til at opleve byen på egen hånd, og måske besøge sit yndlingsmuseum. På vejen retur til Cottbus kører vi forbi Bastei-klipperne, og nyder den betagende udsigt over Elben og dalen.
 
6. dag: Leknika, Bad Muskau og brunkulslejer
Vi kører til den polske grænse ved den idylliske Bad Muskau. Beliggende ved en af de smukkeste landskabsparker i Europa finder vi denne lille by, som blot venter på at blive besøgt. Herfra kan man gå til fods ind i Polen og bruge tid på det lokale marked i Leknica. Muskauparken er den største og mest berømte landskabspark i engelsk stil i Polen og Tyskland. Parken har et areal på 5,45 km2, fordelt på begge sider af floden Lausitzer Neisse, som danner den polsk-tyske grænse. Muskauer landskabspark er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Så her er der rig mulighed for at komme på marked, eller besøge en af de største engelske landskabsparker i Europa. På turen hjem kører vi igennem nogle af Tysklands største brunkulslejer og ser med lidt held nogle af verdens største gravemaskiner.
 
7. dag: Hjemrejse
Efter morgenmaden må vi pakke bussen og begynde turen hjem. Vi holder frokostpause i Potsdam. Her er der mulighed for at se Frederik den Stores Rokokoslot og gå en kort tur i parken, inden vi kører til færgen Rostock-Gedser, og når retur først på aftenen.
 
Diverse
I Tyskland benyttes Euro.

Opsamling

  Afrejse Hjemkomst
Slagelse, Nordre stationsvej v/ rutebilstation 06.00 22.15  
Ringsted, Banegården 06.30 21.45  
København, Ingerslevsgade v/ DGI 07.15 21.00  
Ølby, Station 07.45 20.30  
Gedser, v/ Billetkontoret 10.30 19.00