Skip to main content

Inlandsbanen - unik togrejse i Sverige

Tag med på denne uforglemmelige togrejse gennem Sveriges smukke landskaber, hvor vi skal opleve de grønne skove, vildmarker og den samiske kultur. Den fængslende stilhed akkompagneres af toghjulenes buldrende slag mod skinnerne, og fra togvognens første parket oplever vi den blændende panoramaudsigt ud over de svenske dybblå, brusende fjorde og den imponerende natur.
Det er den sidste, autentiske natur i hele Europa, som møder os på denne vej, der strækker sig 746 kilometer fra Östersund via Polarcirklen til Gällivare. Der bliver også rig mulighed for at opleve både rensdyr, elge og et forladt bjørnebo. Nyd roen, når den forener sig med den storslåede natur - og forbered dig på en rejse, der giver velvære til dit sind.

Højdepunkter
✓ Oplev de kendte små Dalerheste i træ ved et besøg hos hos designeren Leif Wikner
✓ Besøg på ishotellet i Jukkarsjärvi
✓ Se det velkendte fjeld- og samermuseum Ajtte
✓ Dansk rejseleder

Program dag for dag
1. dag: Afrejse og ankomst til Trollhättan
2. dag: Trollhättans sluser og vandfald - SAAB og videre til Borlänge
3. dag: De kendte Dalerheste og besøg hos designeren Leif Wikner
4. dag: Inlandsbanen fra Värmland til Lapland, midnatssol over Polarcirklen
5. dag: Ishotellet i Jukkarsjärvi og den gamle samiske markedsplads Sámi Siida
6. dag: Fjeld og Samermuseet Ajtte, Storforsen og ”Guldbyen” Skellefteå
7. dag: Besøg i ”osteriget”, Höga Kusten og videre til Sundsvall
8. dag: Hälsingegården Erik-Anders og Norrköping
9. dag: Hjemrejse

Hurtigsøgning

Dagsprogram

1. dag: Afrejse og ankomst til Trollhättan 
Efter opsamling kører vi videre til Frederikshavn, hvorfra vi sejler til Göteborg kl. 13.50. Efter ankomsten kører vi langs Götakanalen til vores hotel i Trollhättan og undervejs passerer vi bl.a. den smukke Bohus Fæstning. Efter indkvartering på hotellet spiser vi en god middag på hotellet. 

2. dag: Trollhättans sluser, Innovatum og videre til Borlänge 
Vi spiser morgenmad på hotellet og skal herefter på en rundtur i Trollhättan, hvor vi går langs kanalen og blandt andet oplever det hyggelige sluseområde, Gamle Dal og Innovatum Science Center SAAB. Vi fortsætter herefter videre mod vores hotel Borlänge, hvor værelserne og middagen venter. 

3. dag: De kendte Dalaheste og besøg hos designeren Leif Wikner 
Vi fortsætter vores færd videre nordpå gennem Finnbygderne i Dalarna. I Nusnäs stopper vi ved ”Nils Olssons Hemslöjd”. Allerede i 1700-tallet begyndte skovarbejderne i området ved Mora at snitte træheste i deres hytter om aftenen. I 1830-tallet fik dalahestene de berømte blomstermønstre, som kaldes kurbits. Inden vi når til den Jämtländske metropol Östersund, gør vi et stop ved Leif Wikners i Persåsen, en familievirksomhed, som har eksisteret i over 45 år. Leif Wikner er en svenske designer, som fremstiller unikke håndlavede møbler og kunsthåndværk i forskellige træsorter fra de omliggende skove. 
Håndværket og passionen for træ har Leif og Margith Wikner givet videre til deres 4 sønner. Vi får en interessant rundvisning og hvem ved, måske køber vi et æg eller en hane designet af Leif Wikner og håndlavet i snedkeriet med hjem. Ved ankomst til Östersund checker vi ind på vores hotel og nyder en god middag sammen. 

4. dag: Inlandsbanen fra Värmland til Lapland, midnatssol over Polarcirklen 
I dag skal vi opleve rejsens absolutte højdepunkt Inlandsbanen fra tidlig morgen til sen aften. Vi stiger ombord på toget, og den vidunderlige rejse på 746 km. fra Östersund til Gällivare kan begynde!
Vi passerer naturskønne landskaber, elve der bruser, heder og grantræer, der rejser sig stolt langs togskinnerne. Den fængslende stilhed akkompagneres af toghjulenes slag mod skinnerne. Vi krydser flere brusende floder og chancerne for at få øje på et rensdyr – eller endda en elg er ret store! Der bliver flere stop undervejs, og i Vilhelmina venter der en lokal frokost med Nordländske specialiteter af friske råvarer af højeste kvalitet på Bergmans Fisk og Vildt. Gårdbutikken har ”høstet” flere udmærkelser og priser og har bl.a. vundet 14 guldmedaljer i de svenske mesterskaber i madhåndværk. Vi fortsætter mod Norrlands indland og gør et stop ved Arvidsjaur togstation, hvor der er middag. Et af de sidste højdepukter på turen med Indlandsbanen er stoppet ved selve polarcirklen. Cirklen er tydeligt markeret, og det er muligt at tage billeder. Vi fortsætter det sidste stykke vej via Vaikijaur til slutdestinationen Gällivare, hvor vi ankommer midt på aftenen. 

5. dag: Ishotellet i Jukkarsjärvi og den gamle samiske markedsplads Sámi Siida 
Vi nyder en god morgenmadsbuffet på hotellet, inden vi begiver os ud på nye eventyr. Ved den smukke Vasaelv ligger Gamla Kyrkan fra 1751, som af de lokale også kaldes ”Lappkyrkan”. Vi gør et stop, inden vi fortsætter via midnatssolvejen til Jukkasjärvi, hvor vi skal på et spændende besøg på Ishotellet. Her fortæller den lokale guide om selve bygningen af ishotellet og viser os krystalklare mesterværker af is fra Torneelven. Ishotellet er det største ishotel i hele verden og er på hele 5.500 kvm. Inde i hotellet er der blandt andet en isbar, kirke og smukke suiter skabt af kendte kunstnere fra hele verden. 
Vi fortsætter herefter til den gamle samiske markedsplads, Sámi Siida. Her får vi fortalt om samernes liv og traditioner, og vi møder renerne på nært hold. Efter rundvisningen spiser vi en traditionel samisk frokost i en Lavvu (et stort samisk telt) rundt om levende ild. 
Vi besøger Jukkasjärvi trækirke, hvor Bror Hjorts kendte altertavle fra 1600-tallet hænger og slutter dagen af med et besøg i Kirken i Kiruna, inden vi kører tilbage til Gällivare, hvor vi igen overnatter. 

6. dag: Fjeld- og Samermuseet Ajtte, Storforsen og ”Guldbyen” Skellefteå 
Vi forlader Gällivare og fortsætter vores rejse til Jokkmokk, hvor vi gør et besøg på det velkendte fjeld- og samermuseum Ajtte. Snart forlader vi Lappland og kører ind i Norrbotten, hvor vi gør et stop ved den imponerende og smukke Storforsen – Europas største strømfald med en række mindre vandfald i Piteelven. Storforsen fryser aldrig til trods af temperaturer på -40 grader celsius om vinteren. Vi fortsætter videre mod Den Botniske Bugt og kommer via Piteå endelig til ”Guldbyen” Skellefteå. Lige siden 40`erne har man i disse tragter støbt guld. Skelleftefältet, som løber fra Skellefteå og ca. 150 km vesterud, er et af verdens mineralrigeste områder. 

7. dag: Besøg i Osteriget Höga Kusten og videre til Sundsvall 
I dag venter os et spændende besøg når vi skal på besøg i ”Osteriget”. Den berømte Västerbottenost bliver fremstillet i Bursträsk og lagres i Ånäset. (Vi besøger et af stederne, det bliver nogle gange ændret). Under besøget får vi fortalt om osteproduktionen efterfulgt af smagsprøve af delikatessen. Vi fortsætter langs Den Botniske Bugt gennem universitetsbyen Umeå og Örnsköldsvik og følger så den storslåede Höga kusten, som er den hidtil eneste rene naturverdensarv i Nordeuropa. Höga Kusten er den stejleste og højeste kyst langs hele Østersøen og ligger i Ångermanland. Landskabet, som det ser ud i dag, er formet af istiden. Der er klipper, bugter og skove og en ubeskrivelig smuk natur. Ved den imponerende Högakustenbroen gør vi et stop. Med sine 1800 meter er den Sveriges længste bro. Dagens mål er Sundsvall, hvor vi overnatter. 

8. dag: Hälsingegården Erik-Anders og Norrköping 
Ved Nordlands ældste by, den charmerende træby Hudiksvall kører vi ind i landet mod Ljusdal. I dette område findes noget meget unikt, nemlig hälsingegårdene. Her byggede rige bønder deres egne statelige gårde, som er blevet kaldt for ”træslotte”. Man byggede stort og meget og pyntede op efter egen smag med vægmalerier, tapeter, snedkerier og tekstiler. Her skal vi besøge hälsingegården Erik-Anders. Erik-Anders er en af de syv hälsingegårde, som er optaget på Unescos verdensarvsliste år 2012. Herefter går færden videre ud mod kysten, og vedaftentid ankommer vi til Norrköping, hvor vi overnatter. 

9. dag: Hjemrejse 
Inden vi forlader Norrköping nyder vi den gode og kører herefter med passende pauser til hjem til Danmark. Sent på aftenen er vi hjemme efter en fin og indholdsrig rejse i det nordlige Sverige. 

 

Opsamling

07:00 Nyborg station, Banegårdalléen
07:45 Odense, Ørbækvej 100
08:30 Fredericia Banegård
09:00 Kolding, afkørsel 63 Bramdrupdam ved pendlerplads
10:00 Vejle, afkørsel 60 ved Bilka
10:15 Horsens, Q8 ved Lund
10:45 Skanderborg, ved Stationen
11:05 Århus, Samkørselsplads Søften/Lisbjerg afkørsel 46
11:25 Randers pendlerplads, afkørsel 40
11:45 Hobro V, afkørsel 35 pendlerparkering
12:30 Ålborg afk. 26 pendlerparkering
13:15 Frederikshavn, Stenaline Terminal (Ålborg på hjemrejse)

Rejsekalender
11/10Toscana - Oplev Italiens hjerteFra 8.695,-
28/10Vietnam - Fantastisk rundrejse på 16 dageFra 23.995,-
3/11Et arktisk eventyr - Oplev 5 magiske dage i SvalbardFra 12.995,-
23/11Salzburg - Oplev julestemningen i Mozarts fødebyFra 7.995,-
29/11Julerejse til Dresden og Tjekkiets middelalderlige hovedstadFra 3.995,-
Kontakt os
Nyheder
Vi er en kreditværdig virksomhed baseret på Bisnodes kreditvurderingssystem. Vurderingen er foretaget ud fra en mængde forskellige beslutningsregler. Oplysningerne bliver opdateret dagligt via Bisnodes database. Kreditvurderingen af virksomheden er således altid aktuel.