Skip to main content

Sønderjylland

- danske og tyske oplevelser


Sønderjylland har meget at byde på. Historiske bygninger, enestående natur og en særegen kultur, den sønderjyske. Marsklandet, historiske mindesmærker, naturen og bylivet giver mange indtryk på turen rundt i det sønderjyske. Udgangspunktet kan være ophold syd for grænsen eller i den danske del af grænselandet.

Rejsen arrangeres med bus.

Højdepunkter
✓ Historien om genforeningen
✓ Smukke slotte i det syd- og sønderjyske
✓ Spændende naturoplevelser
✓ Byer med gamle historier
✓ Museer og haver
✓ Både Sønderjylland og Slesvig

Busrejse
3 dage - fra kr. 1.999,-
4 dage - fra kr. 2.399,-

 

Denne rejse er skræddersyet til lukkede grupper - kontakt os for tilbud på
tlf. 7585 7333 eller panter@panterrejser.dk
Se 
Rejsekalender HER for ledige pladser til individuelt rejsende

 

Hurtigsøgning

Dagsprogram

1. dag: Afrejse, Genforeningen i 1920, Slesvig og Dannevirke
Lidt nord for Christiansfeld – overfor Den gamle Grænsekro – ligger Genforeningsmuseet og venter med spændende oplevelser og fortællinger om Genforeningen i 1920 - for 100 år siden! Vi får en rundvisning og et foredrag om begivenhederne. Efter en let frokost på Grænsekroen går turen videre videre sydpå over grænsen til Slesvig, hvor den dansk/tyske historie også tydeligt ses. Fra Slesvig kører vi omkring A.P. Møller skolen - en skole for det danske mindretal i området - og videre omkring det tidligere fiskerleje Holm. Derefter besøger vi Dannevirke Museet og får tid til en gåtur på selve volden. Sidst på dagen kører vi til vest på og indkvarteres på Rudbøl Grænse de næste 2 nætter . Middag og hygge resten af aftenen.

2. dag: Sønderborg Slot, Dybbøl Mølle og Dybbøl Banke 
I dag besøger vi Sønderborg Slot og nyder den storslåede beliggenhed. Slottet rummer næsten 800 års dramatisk historie om Sønderjylland og Slesvig. Der er rundvisning på slottet og også tid på egen hånd. Lige uden for Sønderborg ser vi Dybbøl Mølle og Historiecenter Dybbøl Banke, som vi udforsker og får historien med derfra. Sidst på eftermiddagen går turen tilbage til hotellet, hvor der serveres en rigtig god middag og der er tid til aften hygge.

3. dag: Flensborg, Gram Slot og hjemrejse
Vi tager afsked med hotellet efter morgenmaden og kører ad den gamle tyske grænsevej mod Flensborg. Danmark ville gerne have haft Flensborg med under genforeningen. Kravet om afstemning i Flensborg og Mellemslesvig blev imødekommet, men afstemningen gik danskerne imod. Flensborg forblev tysk. Derefter kører vi mod Gram Slot - hvor der er booket en rundvisning til os - som jo i dag er et driftigt økologisk landbrug. Desuden findes på Gram Slot stadig den gamle stemmeurne fra 1920, som vi skal se og høre om. Besøget afslutttes med kaffe og kage på Gram Slot inden turen går tilbage mod hjembyen, hvor vi forventer at være sidst på eftermiddagen.


Forslag til besøg og udflugter:

Glücksburg Slot - den hyggelige by Glücksburg, ligger lige øst for Flensborg. Glücksburg Slot var det danske kongehus sommerresidens fra 1854- 64. Et rigtigt eventyrslot midt i søen, omkranset af høje træer, blev bygget i 1582-1587. Museet, slotskapellet og den store samling af nederlandske gobeliner og flamske lædertapeter er en ganske speciel attraktion. I Slotskapellet er der fresker i loftet helt fra da slottet blev bygget.

Tønder og Møgeltønder - Tønder er Danmarks ældste købstad. Her er et herligt bymiljø med skønne, snørklede gader og gamle idylliske huse. Gågadens små forretninger byder sig til og Drøhses Hus med den store udstilling af Tønderkniplinger samt Det Gamle Apotek er et besøg værd. I idylliske Møgeltønder kan Schackenborg slottet, hvor Prins Joachim og Prinsesse Marie bor, ses udefra, og der er mulighed for guidet rundvisning i Slotshaven og Møgeltønder.

Højer Sluse - et interessant anlæg, hvor der fra diget er en fantastik udsigt over Vadehavet og marsken.

Rømø - vadehavsøen med de kilometer lange sandstrande, som hvert år tiltrækker tusinder af turister, er et besøg værd. Nationalmuseets Kommandørgård fra 1746 er en af Rømøs gamle, rige slægtsgårde og vidner om velstand på Rømø i hvalfangerperioden i 1600-1700 tallet. Gården er fuldt møbleret i både bolig og udlænger. I den gamle lade er en af de 29 strandede kaskelothvaler fra 1996 og 1997 udstillet. Stormflodssøjlen i Havneby blev indviet i 1991. Der er tale om en uforgængelig tømmerpæl. Den ældste markering er fra stormfloden i 1825. Fra Rømø er der mulighed for at sejle til Sild t/r med frokostanretning om bord.

Sild på tysk “Sylt“ - som en gigantisk bølgebryder ligger den ca. 40 km aflange ø ud for Slesvig-Holstens kyst. Sild nævnes første gang i 1200 tallet, men de mange gravhøje vidner om bosættelser allerede i forhistorisk tid. I mange århundreder levede øboerne som søfolk, pirater og hvalfangere, men så opdagede beboerne på Sild turismen som indtægtskilde: I 1857 begyndte badelivet i Westerland. I dag er der tolv landsbyer på Sild, hver med deres egen charme fra den travle Westerland, som næsten er blevet en storby til den idylliske Keitum med sine stråtækte huse og smukke bondehaver. Sild har mange ansigter. Der findes et Sild for de velhavende og et Sild for de virkeligt rige, et Sild for de helsesøgende og et Sild for de forlystelseshungrende. Mulighed for at sejle til Sild fra Rømø og derefter tage biltoget fra Sild til Tyskland eller omvendt.

Ribe - ligger i marskområdet og har bevaret sit gamle bymiljø med snævre, krogede gader, såkaldte slipper, og mange gamle huse, en del af bindingsværk, da byen har været forskånet for bybrande siden 1580. Talrige bygninger er fredet. Den bedst kendte er domkirken, der ligger som et majestætisk vartegn midt i den gamle by. Hotel Dagmar fra 1581 har murrester fra en senmiddelalderlig bygning. Byens særlige atmosfære opleves let til fods rundt i byen.

Frøslev Lejren - spændende udstilling (gratis adgang).

Dybbøl Banke - stedet, hvor krigen i 1864 blev afgjort og historien bag. Dybbøl Mølle, det dansk nationale symbol i grænselandet besøges også.

Sønderborg Slot - grundlagt som borg i første halvdel af 1200-tallet, samtidig med anlægget af købstaden Sønderborg. Ud fra et centralt tårn udviklede borgen sig gennem middelalderen til en af rigets stærkeste fæstninger med et ringmursanlæg, hjørnetårne og flere murede bygninger. Det var i denne store borg at Christian den 2. sad som fange i årene 1532-49, og efter sigende lavede en fure i bordet med tommelfingeren, ved at gå rundt om det.

Gråsten Slot - er fra 1759 ligger smukt omgivet af den sønderjyske natur med skov. Graasten Slot kan dog nydes udefra på en spadseretur i slotshaven og den smukt udsmykkede slotskirke er tilgængelig for publikum, så længe kongefamilien ikke holder til på slottet

Åbenrå og Jacob Michelsens gård - gårdens historie går tilbage til Aabenraas jordebog fra 1535.

Christiansfeld - et arkitektonisk klenodie. Brødremenighedens smukke traditioner med kirken og Gudsageren. Mulighed for indkøb af honningkager og besøg i Genforenings og Grænsemuseet, hvor historien fra 1864 til genforeningen i 1920 bliver vist.

Skamlingsbanken - naturskønt udflugtsmål og historisk mindested sydøst for Kolding.

Koldinghus - Jyllands sidste kongeborg har gennem sin mere end 700-årige eksistens spillet en væsentlig rolle i Danmarks historie: som grænseværn, som kongelig residens, som sæde for den lokale statsadministration. Efter katastrofebranden i 1808 har slotsruinen tiltrukket sig megen opmærksomhed som malerisk ruin, som inspirationskilde for malere og digtere, og gennem mere end 100 år har ruinen været genstand for restaureringer og gradvis indretning til kulturhistorisk museum og hjemsted for kulturelle aktiviteter.

Den geografisk Have i Kolding - haven er en 12 hektar stor, botanisk have, hvor det geografiske relaterer sig til, at træer, buske og urter er plantet sammen efter oprindelsesland. En meget smuk og spændende have. Nu også med Kolding Miniby, der viser Kolding som det så ud i 1860 i størrelse 1:10.

Trapholt i Kolding - museum for moderne kunst, design og kunsthåndværk med skiftende udstillinger. Fantastisk beliggenhed i en smuk park med udsigt til Kolding Fjord.

Sort Sol - et fantastisk fænomen. Den flade vestkyst med Vadehav, diger og marsklandskab – det er her stærene fra landene omkring Østersøen og Norge samles i store flokke. Lige før stærene går ned på jorden for natten, tegner de store flokke fascinerende mønstre på himlen - Sort Sol! En lokal naturvejleder er med os, og vi håber at stærene er klar over, at vi kommer netop denne dag.

Hotel

Hotel

Rudbøl Grænsekro er beliggende i et naturskønt område kun få hundrede meter fra den dansktyske grænse. Kroens historie går helt tilbage til 1711. Kroen har bevaret sin hyggelige atmosfære og er kendt for sin gode mad. Der er 24 værelser på kroen og 6 værelser i annex lige ved siden af kroen. Alle værelser er med bad/toilet.
www.rudbol.dk
 

Vi er en kreditværdig virksomhed baseret på Bisnodes kreditvurderingssystem. Vurderingen er foretaget ud fra en mængde forskellige beslutningsregler. Oplysningerne bliver opdateret dagligt via Bisnodes database. Kreditvurderingen af virksomheden er således altid aktuel.