Skip to main content

Norges sydspids

- Sørland og Telemark


Norges sydkyst langs Skagerrak er en oplevelse. Her ligger idylliske byer med fiskerbåde og rækker af hvidmalede træhuse side om side. Minder om lokale skibsrederes og storkøbmands blomstrende aktiviteter og liv findes i de smukke patricierhuse, der mange steder er indrettet til bymuseer. Telemark byder på storslået natur. Kun ca. 3 pct. Af jorden er opdyrket, ca. 33 pct. er dækket af skov. Resten er forbeholdt fjelde, søer og floder. Mange af bygderne har et hjemstavnsmuseum, der viser områdets stærke kulturtradition i byggestil og brugskunst. Rauland kan være udgangspunkt for denne rejse. Den hyggelige fjeldbygd i traditionel norsk stil ligger 750 m over havet og tæt ved Hardangervidda, Norges største nationalpark. Rauland er kendt for sin kulturrigdom, traditionsrige byggestil og naturskønne omgivelser. Mellem bakker og bjerge i den vestlige del af Telemark finder vi Vrådal, hvor der ligeledes er gode overnatningsmuligheder. Vrådal ligger idyllisk ved indsøerne Nisser og Vråvatn.

Rejsen arrangeres med bus.

Højdepunkter
• Fantastiske naturoplevelser
• Eventyrhotellet Dalen - et træpalæ i ”dragestil”
• Panoramatur i Telemark
• Kraftværket i Rjukan
• Håndværksmuseum og arbejdende værksteder


Denne rejse er skræddersyet til lukkede grupper - kontakt os for tilbud på
tlf. 7585 7333 eller panter@panterrejser.dk
Se 
Rejsekalender HER for ledige pladser til individuelt rejsende.

 

Hurtigsøgning

Dagsprogram

Rejsens forløb

1. dag: Kristiansand og ankomst Telemark
Vi sejler fra Hirtshals til Kristiansand. Efter en kort byrundtur i den gamle middelalderby grundlagt af Chr. 4. fortsætter vi til Telemark.

2. - 4. dag (2. - 5. dag): Udflugtsprogram

5. dag (6. dag): Hjemrejse
Kørsel til Kristiansand, hvorfra vi sejler retur til Hirtshals. Herfra videre mod vores hjemby.

Panoramatur i Telemark
Dagens udflugt går til det nordøstlige Telemark. Første stop bliver ved Vemork-værket i Rjukan. Kraftværket blev bygget i 1911 af Norsk Hydro og var dengang verdens største. Værket blev kendt under 2. Verdenskrig gennem den norske modstandsbevægelses tungtvandssabotage i februar 1943. Året efter blev færgen ”Hydro” med en ladning tungt vand til det tyske atomprogram sænket i Tinnsjøen. Turen fortsætter til Krossobanen, hvor vi stiger over i kabinevognen, som trækker os op i 886 meters højde. Her får vi en fantastisk udsigt til bl.a. Rjukan, Gaustatoppen og Vemork. Videre igennem Rjukan, forbi Gaustablikk, gennem Tuddal, Morgedal og Åmot tilbage til vores hotel.

Heldagstur til det vestlige Telemark
Vi lægger ud med et besøg i Dalen, endestation for Telemarkskanalen. Her ligger Tokke kraftværk, der udnytter faldet på næsten 400 meter fra Vinjevassdæmningen til Bandaksøen. I byen ser vi eventyrhotellet Dalen - et træpalæ i ”dragestil” bygget i 1894 og nænsomt restaureret i 1994. Vi fortsætter til Eidsborg og besøger den flotte stavkirke fra 1200-tallet, som er viet til de vejfarendes helgen St. Nikolaus. Lårdal bygdemuseum har bl.a. 22 huse med indbo, f.eks. en rosenbemalet stue fra 1799. Det ældste hus er fra ca. 1300-tallet. Videre forbi byen Ofte til Morgedal, der betegnes som den moderne skisports vugge. Vinterolympiadens ild er blevet tændt i Morgedal tre gange - sidst den 27. nov. 1993. Besøg i Olav Bjaalands Skimuseum, der skildrer skisportens historie med film og lysbilleder. Bjaaland var med Roald Amundsen på Sydpolsekspeditionen 1910-12, og hans samling fra ekspeditionen findes også i museet. Hvis tiden tillader det, besøger vi også Kviteseid stenkirke fra 1200-tallet.

Heldagstur langs smukke søer
Dagens udflugt fører os til Fyredalen og Fyresøen. En smuk tur langs Fyresøen til byen Tjønnefoss, hvor vi holder pause ved en mindre norsk bygd. Herfra langs Nisser søen, den største indsø i Telemarken. Dagens sidste stop bliver i byen Vrådal.

Udflugt til Ulefoss og Skien
I Ulefoss findes Øvre Verket Håndverkstun, et levende håndværksmuseum, hvor man kan se arbejdende værksteder, bl.a. guldsmedje, systue og papirværksted - ligeledes salg af økologiske produkter. Vi fortsætter til Telemarkens hovedby Skien. I byen bliver der en mulighed for at handle eller blot nyde en tur rundt i byen. Det anbefales at besøge byens kulturcenter, Ibsenhuset, opkaldt efter Henrik Ibsen, som var født i Skien.

Hotel

Rauland Høgfjellshotell er et traditionsrigt Telemarkshotel. Et hyggeligt hotel bygget i ægte norsk stil, med norsk charme og hygge, der indbyder til afslapning. Her er restaurant, sauna og fitness. Alle værelser har bad og toilet og andre moderne bekvemmeligheder.

Vi er en kreditværdig virksomhed baseret på Bisnodes kreditvurderingssystem. Vurderingen er foretaget ud fra en mængde forskellige beslutningsregler. Oplysningerne bliver opdateret dagligt via Bisnodes database. Kreditvurderingen af virksomheden er således altid aktuel.