Skip to main content

Svalbard: 5 minderige dage

At komme til Svalbard er som at komme til en anden og fascinerende verden.

I Ishavet mellem det nordlige Norge og Nordpolen ligger denne ø-gruppe, med storslået arktisk landskab, unikt dyreliv og uendelige horisonter så langt øjet rækker. Her kommer I helt tæt på det bjergrige terræn belagt med sne, imponerende gletsjere, der er opstået af flerårig sne- og isaflejring, permafrost, det arktiske mørke, det dansende flammende nordlys, slædehunde, kulstøv og spor af polarfarere og eventyrere. Derudover vil I opleve sneklædte tinder og glitrende, hvide landskaber – smukt overstrålet af naturens eget lys. Vores base, Longyearbyen, byder på mange oplevelser.

Sidst men ikke mindst kan I på rejsen glæde jer til gode restauranter og spisesteder.

Højdepunkter
✓ Arktisk vildmarksaften i Camp Barentz
✓ Rundvisning på Svalbard museum
✓ Minebesøg i Gruve 3 
✓ Hundeslæde i polarnatten
✓ Udflugt til isgrotte
✓ Snescooterudflugt til Elvenesset
 

Program dag for dag
1. dag - Ankomst til Svalbard og Camp Barentz
2. dag - Svalbard Museum og minebesøg i Gruve 3
3. dag - Hundeslædetur i polarnatten og mulighed for besøg i en isgrotte
4. dag - Dagen er til fri disposition eller mulighed for tilkøb af snescootersafari
5. dag - Fly hjem fra Svalbard

Er arrangeret som læserrejse for Jysk Fynske Medier og kan med fordel bestilles på Avisfordele.dk (Kræver abonoment på minimum 1 måned)

Hurtigsøgning

Flytider


Flyrejse fra Billund - Longyerabyen t/r:

Mandag den 27.01.2025:
07.30  Afrejse Billund (mødetid 2 timer inden)
11.10  Ankomst Svalbard
 
Fredag den 31.01.2025:
11.25  Afrejse Svalbard
15.00 Ankomst Billund

Dagsprogram

  • 1. dag: Ankomst til Svalbard og Camp Barentz

    Vi ankommer til Svalbard sidst på formiddagen og kører direkte til hotellet som danner rammen om de næste dages arktiske eventyr. Longyearbyen er verdens nordligst beliggende by og her bor flertallet af øgruppens cirka 2.600 indbyggere. De fleste af dem er nordmænd, men næsten 40 nationaliteter er repræsenteret. Det var faktisk først i 1925, efter at den såkaldte Spetsbergtraktat var blevet underskrevet i Paris, at øen officielt blev taget i besiddelse af nordmændene.

    Om aftenen skal vi opleve en arktisk vildmarksaften (3 timer). Oplev magien ved at være ude i vildmarken på 78 grader nord! Camp Barentz ligger cirka 10 km øst for Longyearbyen. Bussen stopper lidt uden for lejren, og vi bliver budt velkommen af vores værter, som følger os det sidste stykke vej. Værterne er bevæbnet med rifler som beskyttelse mod isbjørne. Inde i lejren er der tændt op i ildstedet, og der serveres varm mad, mens værterne tilbyder forelæsninger og viser billeder. Forelæsningerne vil naturligvis omhandle nordlyset.

  • 2. dag: Svalbard Museum og minebesøg i Gruve 3

    Vi starter dagen med besøg på Svalbard Museum, et natur- og kulturhistorisk museum, og lærer mere om det lille ørige, som blev opdaget af nederlandske Willem Barents. Han var egentlig på ekspedition for at finde Nordøstpassagen, men så muligheden for at jagte hvaler og startede “det første olieeventyr”. Svalbard Museum er - fuldt fortjent - tidligere blevet kåret til Europas bedste museum af Europarådet. Svalbard Museum viser overskueligt og levende den store historie på dette helt specielle sted. Historien går fra de første hvalfangere i 1600-tallet, de norske pelsjægere og det russiske Pomor folk, mineindustriens begyndelse og Longyearbyens ødelæggelse under 2. Verdenskrig. Arktiske dyre- og fuglearter vises i fuld størrelse. Vi ser pelsjægeres små, primitive fangsthytter. De overvintrede på Svalbard, uden kontakt med omverdenen indtil havisen løsnede. Så kunne skibe ankomme til Svalbard om sommeren for at drive hvalfangst. Ganske ubegribeligt for os, som på sekundet kan nå jorden rundt på mobilen. Hvalfangsten blev afløst af minedrift, jagten på det sort guld, med et liv på øer 1000 km fra fastlandet.

    Efter museumsbesøget skal vi på grubebesøg i Gruve 3, hvor vi skal udforske den spændende minedriftshistorie i Longyearbyen. Her bliver vi præsenteret for de dunkle aspekter af kulindustrien på Svalbard. På denne kulturhistoriske vandretur vil du træde ind i fortidens verden, iført arbejdstøj, hjelme og pandelygter, og opleve hverdagen for minearbejderne dybt inde i bjergene. Vi bliver hentet på hotellet på samme måde som minearbejderne blev i fortiden, og undervejs i vores ”minebus” vil der blive fortalt spændende historier. Når vi når frem til Gruve 3, begynder det sande mineeventyr. Vi træder ind i den fugtige og kolde luft i minebygningen, hvor arbejdsredskaber og møbler stadig står uændrede. Efter at have iført os arbejdstøj og sikkerhedsudstyr går vi ind i bjergets dybder, hvor stilheden og mørket omfavner os. Her får vi en forståelse for, hvor vigtig en velfungerende pandelampe er, når vi mærker bjerget tale til os. Efter vores opdagelsesrejse vender vi tilbage mod lyset i tunnelens ende og vender tilbage til nutiden.

  • 3. dag: Hundeslædetur i polarnatten og mulighed for besøg i en isgrotte

    Om formiddagen skal vi på nordlyssafari med hundeslæde. Denne nordlyssafari kombinerer den arktiske ro med den energi, der udstråles af de ivrige hunde og skaber således en uforglemmelig autentisk oplevelse. Du vil udforske de sneklædte landskaber, som glimter i lyset fra månen, stjernerne og muligvis nordlyset, hvis heldet er med dig. Ud over de naturskønne omgivelser er det en sand fornøjelse at interagere med polarhundene. Guiden starter med at køre med to gæster, hvorefter vi kører to og to på hver hundeslæde. Deltagerne skiftes til at styre slæden og sidde bagpå, og det kræver derfor en rimelig fysisk form at deltage. Ekstra tøj, støvler m.m. kan lånes til udflugten, og ved mangel på sne skal du være opmærksom på, at turen kan foregå på slæder med hjul.

    Om eftermiddagen har du mulighed for at tilkøbe en udflugt, hvor du kan opleve Svalbards fortryllende landskaber på en tur til isgrotten. Vi bliver transporteret med en snowcat, et opvarmet bæltekøretøj med behagelige sæder, op til en isgrotte midt i en isbræ. Ved ankomsten går vi ned i grotten, hvor en unik vinterverden åbner sig for dig. Lyset fra din pandelampe vil afsløre en skinnende, krystalagtig grotte med fascinerende formationer i de frosne vægge. Om sommeren omdannes grotten til et brusende smeltevandsløb, og du kan se spor efter det dybe løb, som vandet har skabt. Det er en oplevelse, der taget vejret fra de fleste. Vores erfarne guider vil ledsage dig og sikre, at du er udstyret med det nødvendige sikkerhedsudstyr til eventyret. Bemærk, at denne tur ikke anbefales til personer med klaustrofobi eller begrænset bevægelighed. Isgrotteudflugten varer cirka 3 timer og bestilles ved tilmelding for en pris på kr. 895,-

  • 4. dag: Dagen er til fri disposition eller mulighed for tilkøb af snescootersafari

    Dagen er til fri disposition og giver mulighed til at udforske Longyearbyen i den frostklare Svalbard luft. Hele tiden med et øje på himlen for at fange et pludselig opstået nordlys. Og så er der butikkernes fristelser som norsk strik, friluftstøj, særlige arktiske souvenirs, f.eks. sælskindsvanter. Alt til hyggelige priser. Gode cafeer frister til en varm eftermiddagskaffe eller kakao og nybagte fristelser, pubber - indrettet med minder fra Svalbards historie- byder på drikke og måske en bid mad af arktiske råvarer.

    Om eftermiddagen har du har også mulighed for at tilkøbe en snescooterudflugt til Elvenesset, med sin fantastisk udsigtsplads over Tempelfjorden og Tempelfjellet, der takket være smeltevandet har dannet fjeldvæggen til at ligne tempelruiner. Turen strækker sig over cirka 70 kilometer gennem varieret terræn, hvor den vilde og uforfalskede natur på Svalbard viser sig fra sin mest imponerende side. På vendepunktet tager vi os tid til en velfortjent pause med varme drikke, inden vi atter sætter kursen hjemad. Turen vare ca. 5 timer og bestilles ved tilmelding for en pris på kr. 995,-.

  • 5. dag: Hjemrejse

    Vi nyder en god morgenmad på hotellet. Med minder for livet forlader vi Longyearbyen og Svalbard for sydligere breddegrader. Men fly direkte hjem til Billund.

  • Tilvalg

    Svalbard - udflugt til isgrotte kr. 895,- pr. person
    Snescootersafari kr. 995,- pr. person

  • Rejseleder Bente Elisabeth Endresen

    I får en erfaren rejseleder med stort lokalkendskab, som brænder for denne del af verden. Bente Elisabeth er vokset op i Nordnorge, i Tromsø, som gennem flere hundrede år var porten til Ishavet. Her fyldte man skibene med proviant, inden man lagde ud på ekspeditioner, tit med lokale skippere, på isbjørnejagt, hvalfangst og overvintring på Svalbard. Så Svalbards og Tromsøs historie er tæt knyttet sammen.

    Bente Elisabeth har i mange år været tilknyttet rejselivet, og arbejder som kunstner med arktiske og nordiske motiver. Udover et utal af maleriudstillinger med tema Natur og Skabelsen, er hun aktiv i projekter hvor kunst og videnskab går i dialog om det arktiske, især med fokus på miljø og klimaforandringer. Tromsø Universitet, som har en arktisk afdeling på Svalbard, er en af samarbejdspartnerne. Hun har et utal af fortællinger fra nord, som hun deler rundhåndet ud af. Og med sit lokalkendskab kan hun vise rundt til de ekstra oplevelser.

    Bente Elisabeth Endresen har rejst meget og i mange lande over stort set hele verden, men har mest sit virke på Nordkalotten og i Arktis. Hun er fra Nordnorge, har boet flere år på Grønland og holder især af den nordiske og arktiske natur. Bente Elisabeth har arbejdet med turisme i mange år og bor nu i Danmark, hvor hun er både fuldtidskunstner og rejseleder på nogle af de destinationer hun holder mest af.

Kort

Afgange og priser

AfrejseAfrejsestedRejsemålLedige pladserFra pris
27/1FlySvalbard - 5 fortryllende dage Mere end 815.995,-Bestil

Hotel

Destinationshotel

Radisson Blu Hotel Spitsbergen
Radisson Blu Hotel Spitsbergen er verdens nordligste beliggende hotel. Alle værelser har eget bad og toilet, køleskab, TV, skrivebord. Restauranten har panorama udsigt over fjorden, og servere arktisk...
Vi er en kreditværdig virksomhed baseret på Bisnodes kreditvurderingssystem. Vurderingen er foretaget ud fra en mængde forskellige beslutningsregler. Oplysningerne bliver opdateret dagligt via Bisnodes database. Kreditvurderingen af virksomheden er således altid aktuel.