BUGA 2021 i Erfurt

Kom med til Europas største haveudstilling og oplev en række fornemme klassiske haveanlæg

Hvert andet år holdes der i Tyskland Bundes Gartenschau (BUGA) hvor alle Forbundslandene forsøger at overgå hinanden i blomsterudstillinger. I 2021 foregår BUGA i Erfurt.

En BUGA er noget ganske unikt - intet andet land i Europa kan mønstre noget lignende!

Siden mellemkrigstiden har tyskerne hvert andet år kunnet opleve en ”BUndes GArtenschau” - altid med årstallet tilføjet. Derfor hedder næste udstilling ”BUGA 21” og foregår dette år i Erfurt i det tidligere Østtyskland. Alle disse projekter er store ofte på 80-100 tønder land, koster normalt 400-600 millioner euro - og kræver omfattende planlægning i form af lokalplaner, omlægning af veje, etablering af nye linier til bybusser, sporvogne, letbaner o.l. Desuden omlægger man gamle parker og skaber helt nye grønne arealer. I alle tilfælde har værtsbyen opnået en grøn gevinst i form af nyanlagte parker og dertil et løft til en ellers noget forsømt bydel. Derfor søger adskillige tyske byer om et værtskab for en kommende BUGA.

Medens englænderne har deres ”Flower shows” altid samme sted og i nogle ganske få dage, foregår de tyske ”BUGA” altid et nyt sted - og vel at mærke over ca. 6 måneder. Derved tiltrækker ”BUGA” et særdeles højt antal besøgende: grønne fagfolk, byplanlæggere o.l. - men først og fremmest titusinder af personer med interesse for blomster og træer, for store bede med intense farvespil, for nye plantesorter, for spændende havedesign, for nye belægninger og nye design med belægningssten. Hertil også talrige demonstrationer med blomsterdekoration, stenhugning, madlavning med frugt og grønt, havetegning - plus en lang række konkurrencer for tilskuerne. Antallet af besøgende varierer meget afhængigt af vejret, af beliggenheden og af udstillingens tema: bunden blev nået et år med silende regn hele sommeren med ”kun” godt 500.000 besøgende mens centralt beliggende byer som Frankfurt a.M. og München med rigtig godt vejr nåede langt over 3 millioner hver. Uanset vejret valfarter folk fra hele Europa næste år til Erfurt for at opleve denne ganske særegne udstilling!

Vi har planlagt denne 6 dages rejse meget nøje ud fra blomstringsperioder, så vi skulle få nogle enestående oplevelser med farver og dufte, med masser af diversitet af planter fra hele kloden, med harmoni og atmosfære, med talrige overraskende effekter osv. osv.

Ud over BUGA 21 skal vi opleve en række meget anerkendte haveanlæg: både klassiske og nyere - alle med højt plejeniveau og særdeles fine sammensætninger af træer, buske og blomster.

Med havehistoriker og rejseleder Ole Fournais som kyndig fortæller tager vi på tur til det imponerende udstillingsområde. Ole Fournais er cand.mag. og havehistoriker. Lektor gennem 35 år ved JU - Beder Gartnerskole, hvor et af hovedfagene var ”Havekunstens historie”: primært med fokus på haver fra Oldtid, klostre, renæssancen, barokken - og ikke mindst de senere harmoniske haver i England.

Højdepunkter
✓ Havekyndig erfaren rejseleder
✓ Ophold i centrum i historiske Erfurt - Lutherby og vært for BUGA
✓ BUGA - Bundes Gartenschau udstillingsområderne
✓ Japanske Haver i Bad Langenzalsa
✓ Fyrsteslottets historiske palmehave i kurbyen Bad Pyrmont
✓ Havekultur fra tre århundreder
✓ Barokhave ved Herrenhauser Slot i Hannover
✓ Georgengarten med engelsk landskabsstil 
✓ Berggarten - botanisk have i international klasse
✓ Arboretum Ellerhoop ved Hamborg
✓ 4-stjernet bus
✓ 4- stjernede hoteller

Program dag for dag
1. dag: Fra Danmark til Erfurt
2. dag: Historisk byrundtur i Erfurt og besøg i BUGA park
3. dag: BUGA udstillingerne
4. dag: Japanske Haver i Bad Langenzalsa og Kurpark i Bad Pyrmont
5. dag: Fyrstehaven Herrenhäuser Gärten og Hannover
6. dag: Arboretum Ellerhoop og hjemrejse

Pris fra:
6.349,-
Dage:6
✓ Ophold i dobbeltværelse med bad og toilet
✓ Kørsel i moderne 4-stjernet turistbus
✓ Dygtig og rutineret chauffør
✓ Erfaren dansk havekyndig rejseleder
✓ 5 overnatninger med morgenmad
✓ 5 middage/buffet
✓ 2 dages entré til BUGA
✓ Entré Bad Langensalza, Japanischer Garten
✓ Entré Bad Pyrmont Kurpark
✓ Entré Herrenhäuser Schlosspark, Berggarten og Georgengarten
✓ Entré Arboretum Ellerhoop
✓ Gratis "Corona" afbestilling indtil 8 uger før afrejse
✓ Afgifter, ansvarsforsikring og bidrag til rejsegarantifonden
Transportmåde:Bus
Bestil rejse

Dagsprogram

1. dag: Fra Danmark til Erfurt
Efter endt opsamling gennem Jylland sætter vi kursen syd forbi Hamborg og Hannover og når, med passende pauser inden, frem til vort centralt beliggende hotel ved aftenstide, hvor middagen venter efter indkvarteringen.

2. dag: Historisk byrundtur i Erfurt og besøg i BUGA park
Denne dag skal vi opleve selve Erfurt - hovedstaden i delstaten Thüringen. I de smalle og meget charmerende gamle middelaldergader kan vi opleve de smukke, fine patricierhuse - mange med yderst velholdt bindingsværk og imponerende facader. Tæt ved spadserer vi på den spøjse Krämerbrücke med 32 små huse, som nærmest skjuler, at det er en bro over floden Gera. I den berømte domkirke fra 1154 - hvor Martin Luther boede nogle år - skal vi beundre verdens største frit svingende klokke og ikke mindst de fascinerende glasmosaikker. Desuden besøger vi Augustinerkloster fra 1277, hvor Luther boede som munk. Klosterets imponerende glasmosaikker og bibliotek gjorde stedet berømt gennem flere århundreder, men blev stort set ødelagt ved et allieret bombardement 1945. Naturligvis har man yderst nænsomt genopbygget det meste, så det også i dag fremstår som en enestående seværdighed. Efter god tid til frokostpause i byens centrum besøger vi en af de nyetablerede BUGA-parker i byens udkant.

3. dag: BUGA udstillingerne
Hele denne dag er afsat til de mange oplevelser på BUGA21- udstillingen, som i Erfurt ikke blot foregår i én park, men er delt over flere arealer, derfor tager vi praktisk fodtøj på i dag. Nogle udstillingsarealer er gamle parker, som er blevet kraftigt renoveret og tilført mange nye elementer. Andre arealer er ganske nyanlagte og bærer derfor præg af unge træer, nye blomsterbede, nye legepladser, en scene til underholdning, nye opholdsarealer til pensionister, motionister o.l. Hver værtsby for en BUGA bestemmer selv de konkrete design, og derfor foregår planlægningen af et så stort arrangement ofte gennem mindst 10 år, så man kan etablere de nødvendige tilhørende faciliteter både inde på og uden for selve udstillingen. I Erfurt fordeler udstillingen sig over i alt ca. 100 ha, hvoraf Egapark udgør 36 ha og Petersberg de 7 ha - begge inde i byen. De øvrige ha ligger i en smuk og harmonisk gammel landskabspark langs med floden Gera. Nogle enkelte fakta understreger de store oplevelser, som venter os: 87.000 m2 med blomster som roser, dahlia, iris, pelargonier m.fl. 5.000 m2 med mangeårige stauder flere tusinde træer og buske fra hele kloden - herunder mange sjældne. Som altid har tyskerne organiseret det hele i tydelige opdelte arealer, så vi skal gå på opdagelse i ”Karl Foerster-park” - opkaldt efter landet nok mest berømte botaniker, i ”Gärtnerreich” osv. - altså diverse temahaver, i gamle områder ved byens fæstning osv. osv. Undervejs rundt holder vi fornuftige kaffepauser og en egentlig frokostpause - og der bliver naturligvis også tid på egen hånd -

4. dag: Japanske Haver i Bad Langenzalsa og Kurpark i Bad Pyrmont
Denne morgen forlader vi vort hotel og kører mod nord for først at opleve den ganske særprægede japanske have i den gamle kurby Bad Langensalza og senere palmehaven i Bad Pyrmont. Oprindeligt var Bad Langensalza et gammelt handelssted i Middelalderen, men da man omkring 1810 opdagede de svovlholdige kilder, etablerede man også de populære kurbade. Herudover er byen mest kendt for en stor tømmerproduktion og flere stenbrud med den flotte travertinersten. Siden 2002 har byen haft en helt nyanlagt og meget anerkendt japansk have: her skal vi opleve både det berømte tørre bed med sten revet i faste mønstre som modsætning til havens anden del med et harmonisk vandbassin - med de i Japan så populære Azalea i flere størrelser. Desuden ser vi den flotte 2 etagers pavillon med et te-hus, hvor man kan lære en de traditionelle te-ceremonier fra det gamle Japan. Om eftermiddagen oplever vi en helt anden havetype: den berømte og særprægede ”Kurpark” i den gamle middelalderby, Bad Pyrmont - også hjemsted for tyske kvækere. Denne park var oprindeligt den lokale fyrstehave, men blev i løbet af 1700-tallet tilført talrige eksotiske planter fra nær og fjern. Siden 1850-erne har den rummet landets største samling af palmer: her oplever vi gigantiske palmer som den gamle ”Leo” fra Chile, de store Cordyline-palmer fra Australien, talrige Agave fra Mexico og mange andre fra varmere himmelstrøg. Botanikere regner denne samling blandt de bedste i denne del af Europa. Efter god tid her kører vi til vores hotel i Hannover.

5. dag: Fyrstehaven Herrenhäuser Gärten og Hannover
Da vi bor centralt i Hannover, kører vi den ganske korte tur til dagens store haveoplevelse: de berømte kongelige anlæg ”Herrenhäuser Gärten”. Oprindeligt etableret som fyrstehave i 1666 og senere som kongelig have flere gange udvidet til den nuværende størrelse på godt 135 ha.I dag er det vidt berømte anlæg byens største attraktion - og bliver regnet for det fineste ”franske” barokanlæg uden for Frankrig.Her oplever vi den strenge og formelle parterrehave præget af perfekt geometri og symmetri med brede stier af grus, smalle græsarealer afbrudt af lave tæt-klippede stedsegrønne hække, talrige statuer af marmor, flotte springvand og omkranset af snorlige hække. Længere nede går vi på opdagelse i de lukkede haverum med roser, stauder, vandformationer m.m. I siderne ser vi teaterscenen, labyrinten o.l. Endelig længst væk fra det genopførte slot beundrer vi midt i en tæt beplantning Europas højeste springvand - på særskilte dage op til 82 meters højde. Senere går vi over gaden til den oprindelige køkkenhave kaldet ”Berggarten” - nu en fascinerende blomsterrig og smuk afdeling med herlig stille atmosfære. Efter god tid til fordybelse spadserer vi gennem den yngste del: ”Georgengarten” - anlagt af og opkaldt efter fyrsten Georg, som også blev konge af England. Her oplever vi den såkaldte romantiske, landskabelige have kendt fra talrige slotte og herrresæder i England med mange fritvoksende træer og enorme plæner. Dermed når vi helt ind til Hannovers centrum, hvor vi får god tid på egen hånd, inden bussen kører os tilbage til hotellet.

6. dag: Arboretum Ellerhoop og hjemrejse
Efter solid morgenmad kører vi mod nord og kort efter Hamburg besøger vi et af det nordlige Tysklands mest anerkendte havecentre: ”Arboretum Ellerhoop”. Her ser vi et meget stort udvalg af både kendte og mere ukendte planter af enhver art: træer, buske, stauder, roser, blomster og ikke mindst stedets berømte udvalg af vandplanter m.m. - alt i meget høj kvalitet. Således kan man med fordel vælge at købe planter med hjem...

Afgange og priser

Afrejse Rejsemål Hotel Ledige pladser Fra pris
24 / 5 BUGA 2021 i Erfurt
Hotelliste (se program) Fuldbooket, venteliste 6.349,- Send forespørgsel
9 / 8 BUGA 2021 i Erfurt
Hotelliste (se program) Mere end 8 6.349,- Bestil