Telemarken og Vrådal

Høje fjelde, grønne dale og dybblå søer

Telemark rummer alt, lige fra storslået natur til idylliske kystbyer med smukke patricierhuse, der minder om lokale skibsredere og storkøbmands blomstrende aktiviteter.

Kun en lille del er opdyrket, og resten er forbeholdet storslåede naturoplevelser med de høje fjelde, grønne dale og dybblå søer.

Vrådal ligger smukt ved søerne Nisser og Vråvatn og Straand Hotel er et godt udgangspunkt for smukke oplevelser på denne rejse.

Status:
Ring til os

Dagsprogram

1. dag: Fra Hirtshals til Telemark
Efter opsamling går turen mod Hirtshals hvorfra vi sejler med ColorLine. Fra Kristiansand venter en storslået tur gennem smukke landskaber til Telemarken. I Vrådal skal vi bo 4 nætter på Quality Straand Hotel.

2. dag: I regionens natur, kultur og historie
Langs Vråvatn kommer vi gennem skov og små bygder til de gamle Åmdals Verk Gruver. De gamle miner fungerer i dag som museum for arbejderkultur og minedrift. Mulighed for en rundvisning i de gamle minegange. Herfra en smuk køretur over Bjønvannspasset mod billedhuggeren Anne Grimdalen´s fødested og barndomshjem, som er fra 1600 tallet. Hver sommer er der utstillinger af Anne Grimdalen og andre kente kunstnere. Vest Telemark Museum er et friluftsmuseum med folkekunst og håndværk fordelt i mere en 30 huse. Vi besøger den flotte Eidsborg stavkirke fra 1200-tallet, som er viet til de vejfarendes helgen St. Nikolaus. Turen tilbage mod Vrådal går gennem Morgedal der betegnes som den moderne skisports vugge og vinterolympiadens ild er blevet tændt her tre gange – sidst i 1993. Hvis tiden tillader det, besøger vi også Kviteseid stenkirke fra 1200-tallet.

3. dag: Panoramatur i Telemark
Endnu en panoramatur venter gennem Brunkedal, Rauland og Vestfjorddalen mod Rjukan. Fra Vierli er der en storslået udsigt over den sydlige del af Hardangervidda. I det nordøstlige Telemark besøger vi Rjukan som er på UNESCOs verdensarvliste. Vemork-værket i Rjukan blev bygget i 1911 af Norsk Hydro og var dengang verdens største. Under 2. verdenskrig blev værket kendt gennem den norske modstandsbevægelses tungtvandssabotage i 1943. Året efter blev færgen ”Hydro” med en ladning tungt vand til det tyske atomprogram sænket i Tinnsjøen.
I Rjukan bliver der ophold og tid til at se på byens butikker. En anden mulighed er at tage med svævebanen ”Krossobanen” op i 886 meters højde hvorfra der er en fantastisk udsigt til bl.a. Rjukan, Gaustatoppen og Vemork. Forbi Gaustablikk, gennem Tuddal, Morgedal og Åmot tilbage til vores hotel.

4. dag: Storslået natur og sejltur med M/S Fram
Vi følger vejen langs Nisser, som er Telemarks største sø, gennem Nissedal mod Treungen. Z-museum er en underholdende rejse gennem historien med forskellige udstillinger af motorcykler, knallerter, veteranbiler, legetøj og Norges største samling af telefoner. På strækningen mod Fyresdal over Våmur er der en storslået udsigt over Fyresvatnet og Setedalsheiene. Fyrresvatn har en helt speciel blå farve og betragtes som en af de smukkeste søer i Norge. Vejen er mange steder sprængt ud i fjeldsiden. Med stop undervejs, tid til frokost og indkøb i Fyresdal er vi tilbage i Vrådal midt på eftermiddagen. Et besøg hos Astrid Søftestads sølvsmeide er oplagt og på en pragtfuld sejltur med M/S Fram kan du, fra søsiden, opleve den fantastiske natur der omgiver Vrådal. Sejlturen går gennem sluser, forbi sandstrande og gennem smalle passager på søen.

5. dag: Telemarkskanalen og hjemrejse
Telemarkskanalen er 105 km lang og består af 18 slusekamre med en samlet løftehøjde på 72 m. Med en løftehøjde på 23 meter fordelt på fem kamre og er sluserne ved Vrangfoss de største på Telemarkskanalen. Vi gør et ophold og ser M/S Telemarken, M/S Victoria eller M/S Henrik Ibsen passere sluserne. Vi kører langs Telemarkskanalen mod Ulefoss og midt på eftermiddagen sejler vi med Fjord Line fra Langesund til Hirtshals.