Baltikum - rundrejse

Kaunas - Vilnius - Riga - Tallinn

Estland, Letland og Litauen nævnes ofte samlet, men de tre baltiske lande er indbyrdes næsten lige så forskellige som dag og nat.

Det er ikke for meget at sige, at der venter en spændende, anderledes og positiv oplevelse for den som besøger landene – smukke hovedstæder, historiske bygninger og et efter danske forhold lavt prisniveau. På trods af, at de har været selvstændige stater siden begyndelsen af 1990’erne, da folket rystede de russiske besættelsesår af sig - så er landene stadig ukendt område for mange danskere. Fælles for de tre lande er, at de har samme skæbne og til dels samme historie. Litauen er i ”sjælen” midteuropæisk og hovedstaden Vilnius er helt anderledes. Især den gamle og nænsomt renoverede bykerne er noget ganske specielt med sin egen atmosfære. Letland er mere sit eget, og hovedstaden Riga er på mange områder en kulturperle med byens Art Nouveau arkitektur – Jugendstil. Estland med den historiske hovedstad Tallinn er at sammenligne med et nordisk land.

PANTER REJSER ANBEFALER
✓ Slentretur i Vilnius, hvor de ældste huse er mere end 500 år gamle
✓ I Riga skal du besøge ”Black Magic”, hvor den berømte likør ”Riga Balsam” forhandles
✓ Besøg KGB museet i Tallinn

Program dag for dag
1. dag - Rejse til Karlshamn i Sverige
2. dag - Klaipeda, Kaunas og Vilnius
3. dag - rakai og Vilnius
4. dag - Korshøjen, Rundale Palace og Riga
5. dag - Riga og tid til egne oplevelser
6. dag - Pärnu og Tallinn
7. dag - Tallinn byrundtur og natsejllads til Stockholm
8. dag - Sverige og hjemkomst

Status:
Ring til os

Dagsprogram

1. dag: Rejse til Karlshamn i Sverige
Efter opsamling krydses Øresund via broen og gennem den sydlige del af Sverige, når vi til Karlshamn. Her skal vi sejle med DFDS til Klaipeda i Litauen. Overnatning ombord og mulighed for tilkøb af aftenbuffet (tilkøb – bestilles sammen med rejsen).

2. dag: Klaipeda, Kaunas og Vilnius
Morgenbuffeten nydes inden ankomst til Klaipeda. Herefter går turen til Litauens næststørste by Kaunas, hvor du har tid på egen hånd til frokost i byen. Først på eftermiddagen fortsætter turen til Vilnius, Litauens hovedstad siden 1991. Her skal vi på byrundtur med bussen og til fods i Vilnius’ gamle bydel. I bus køres igennem strøget Gedimino Prospektas til Parlamentet og barrikaderne, hvor der holdes en kort pause. Bussen fortsætter langs Neris floden, Gediminas Højen og Tøjhuset til et besøg i Skt. Peter og Pouls Kirke. Herfra videre til fods gennem den gamle bydel. Undervejs besøges katedralen og den russisk ortodokse Helligåndskirke. De næste 2 nætter bor vi på et centralt hotel i Vilnius’ gamle bydel. Middag på hotellet.


3. dag: Trakai og Vilnius
Trakai var Litauens middelalderlige hovedstad og ligger idyllisk ned til søen – et meget populært udflugtsmål. Det er også her, vi finder den autentiske arv i den lille etniske gruppe Karaites, som bor i byen. Du besøger Trakaiborgen, der ligger smukt ude i søen Galvé. Du får også mulighed for at handle i de mange boder, der er langs søens bred. Her findes nationalt kunstværk og andre sjove og spændende ting. Frokosten nydes i en typisk karaitisk restaurant som byder på traditionelle retter. Tilbage i Vilnius har du resten af dagen til oplevelser på egen hånd. Rejselederen hjælper gerne med forslag. Om aftenen arrangeres der tur med middag i TV-Tårnet, hvor der er 360 graders udsigt over byen (tilkøb – bestilles sammen med rejsen).

4. dag: Korshøjen, Rundale Palace og Riga
Fra morgenstunden forlader vi Vilnius og kører via Panevezys til pilgrimsstedet Kryziu Kalnas – Korshøjen med omkring 100.000 kors. Stedet tiltrækker folk på grund af roen og den spirituelle, autentiske atmosfære. Vi går en tur på højen og ser de mange tusinde kors. Til frokost er der Cepelinai (Zeppeliner), som er en populær nationalret, ofte serveret med en cremet sovs og bacontern. Grænsen til Letland passeres ved Meitenez og på vejen mod Riga, besøger vi Rundale Palace. Her skal du opleve den tidligere hertugs vilde luksus. Det mageløse slot sammenlignes med et lille Versailles eller Vinterpaladset i Skt. Petersborg og udstråler i de forgyldte sale, de svulmende ornamenter og den prægtige barokhave, det 18. århundredes udtalte ekstravagance. Tankevækkende er det også, at dette, i dag smukt restaurerede slot, ligger midt i et Letland, hvor det ene faldefærdige bondehus efter det andet møder os på turen gennem små fattige byer. Sidst på dagen tjekker vi ind på det centralt beliggende hotel i Riga, Letlands hovedstad. Middag på hotellet.

 

5. dag: Riga og tid til egne oplevelser
Riga er på mange måder en kulturperle og specielt byens Art Nouveau arkitektur er noget ganske særligt. Dette ser vi på byrundturen, som starter med bussen og slutter til fods gennem det middelalderlige og gotiske Riga. Med bussen køres på modsatte side af Daugava floden, forbi Krigskirkegården og over den nye bro tilbage til den gamle bydel. Herfra fortsætter turen til fods, hvor vi undervejs ser Krudttårnet, Den Svenske Port, købmandshusene De Tre Brødre, Hansahusene, Skt. Peters Kirken, katedralen, Skt. Jacobs Kirke og rådhuset. Vi slutter med et besøg i Besættelsesmuseet, der fortæller om tiden, hvor Letland var under russiskbesættelse. Eftermiddagen er til fri rådighed. Besøg evt. ”Lagkagebygningen”, et billede af Stalintiden som rummer Latvian Academy of Sciences. I 2007 blev der adgang til bygningen, og du kan via en elevator komme 65 m op, hvorfra der er en fantastisk udsigt. Om aftenen er der middag på egen hånd i byen eller på hotellet.

6. dag: Pärnu og Tallinn
Fra Riga går turen over grænsen til Estland ved Ainazi, og videre til Pärnu, bade- og kurbyen, som kaldes ”Estlands sommerhovedstad”. Her er der frokostpause, inden vi fortsætter til Tallinn, hvis navn på estisk betyder ”Danskerbyen”. Inden bussen kører til hotellet, får vi en lille tur igennem byen, bl.a. forbi Paritia, Kardiorg Parken og Amfiteatret. Indtjekning på det centrale hotel. Om aftenen arrangeres en tur i byen for at nyde en middelalderaften i en hyggelig restaurant, hvor der serveres middelalder-retter. Her er stemning og musik - en oplevelse ud over det sædvanlige (tilkøb – bestilles sammen med rejsen).

7. dag: Tallinn byrundtur og natsejllads til Stockholm
Efter morgenmaden forlader vi hotellet og bussen kører til Toompea Højen, hvorfra rundturen fortsætter til fods i den gamle bydel, som er næsten uændret siden Middelalderen. Tallinns historie er spændende, og rejselederen fortæller, mens du passerer den gamle bymur med de middelalderlige fæstningstårne, domkirken, opstandelseskirken, den smukke russisk-ortodokse katedral ”Alexander Nevsky”, det gamle rådhus og stedet, hvor Dannebrog faldt ned under Valdemarslaget i 1219. Gaderne er stejle med toppede brosten, så tag gode sko på! Der bliver tid på egen hånd, inden bussen kører mod havneområdet, hvor vi skal sejle med Tallinks moderne skib til Stockholm kl. 18:00. Du har mulighed for at nyde en overdådig buffet inkl. drikkevarer under sejladsen mod Stockholm (tilkøb – bestilles sammen med rejsen).

8. dag: Sverige og hjemkomst
Morgenmad nydes ombord, inden ankomst til Stockholm. Herfra går turen ned gennem Sverige og via Øresund til Danmark. Hjemkomst sidst på dagen/aftenen

Udvid din rejseoplevelse
Entre og middag i TV-tårnet Vilnius 150,-
Middag på middelalderrestaurant i Tallinn 220,-
Udvendig kahyt Karlshamn - Klaipeda pr. person 150,-
Aftenbuffet ombord Tallinn - Stockholm inkl. drikkevarer 280,-

DIVERSE
Der benyttes Euro i Litauen, Letland og Estland. Svenske kr. i Sverige.
Ca. 8 dage før afrejse sendes udførlig hotelliste.

Entreer på udflugter (ca. priser):
Trakaiborgen € 6,-
Rundale Castle € 8,-